Det skal du tænke over, når du skal have din første bolig 0 1472

Står du som førstegangskøber og skal købe din første bolig? Har du tænkt over, hvordan du på bedst mulig måde administrerer dit nye liv som boligejer? Hvis ikke, så læs med her, for vi har samlet en lille oversigt over, hvad du skal tænke over, når du skal have din aller første bolig.

Før du tager i banken

Når du skal have din første bolig, bør du altid tage i banken for at diskutere dine boligidéer med en fagperson. Her bør du have et godt overblik over din økonomi, samt have styr på de relevante oplysninger, som du får behov for til selve mødet. Du vil nemlig højt sandsynligt blive spurgt ind til din jobsituation samt løn. Lånebeløbet til dit huskøb afhænger nemlig af din månedsløn.

Bankerne vil altid tage udgangspunkt i dit rådighedsbeløb samt gældsfaktor, for at vurdere hvor kreditværdig du er.

Det er altid en god idé at tage i banken, når du ønsker at låne penge. På den måde sikrer du dig nemlig, at kende til de muligheder, som senere hen kan blive relevante for dig.

Boliglån – bank eller realkreditinstitut?

Det er vigtigt at overveje hvilket boliglån du skal optage til dit huskøb. Overvej gerne om andel eller ejerbolig er det ideelle for dig.

Alt efter om du skal købe en ejer- eller andelsbolig, er der forskel på hvordan du bør finansierer din bolig i form af boliglån.

Når der er tale om ejerbolig, skelner man typisk mellem 3 forskellige dele; realkreditlån, banklån samt udbetaling. Disse tre elementer udgør det totale beløb for dit boliglån.

Når der derimod er tale om en andelsbolig, ydes der ikke realkredit, da du ikke har ejendomsret over boligen. Derfor finansieres banklån til andelsbolig med et banklån med en variabel rente.

Du skal være godkendt af andelsboligforeningen når du skal optage lån i banken, da din andel går som sikkerhed. Der er færre krav til at belåne en andelsbolig, men det kan variere fra bank til bank, så derfor bør du overveje dette grundigt, før du tager en endelig beslutning.

Banklån ydes af banken og bruges typisk til fuld finansiering af køb af andelsbolig. Ved ejerbolig går banklånet til en delvis finansiering.

Ved banklån ydes der lån på op til 15% af det totale finansieringsbehov. Der er sikkerhed i form af pant i din bolig.

Bankerne ejer realkreditinstitutterne og derfor rådgiver de kun inden for deres egne produkter. Realkreditlån ydes på baggrund af obligationer, som sælges på fondsbørsen. Det vil altså i princippet være den, som køber obligationerne, som du låner pengene af.

Med realkreditlån, kan du låne op til 80% af boligens salgsværdi. Her er der ligeledes sikkerhed for lånet i form af pant i din bolig.

Hos monni.dk finder du en overskuelig sammenligning over de absolut bedste online låneportaler til netop dig. Lån til dit boligkøb her.

Når du skal vurdere hvilket boliglån der supplerer din økonomi bedst, er det nødvendigt med et godt kenskab med ÅOP, som står for omkostninger i procent – altså det samlede beløb inklusive renter. Hav gerne dette i mente, når du vurderer dit lån.

Andel eller ejerbolig?

Har du overvejet om andel eller ejerbolig er det ideelle for dig? Vi hjælper dig gerne på vej til din beslutning herunder!

Det gode ved en ejerbolig er, at du kan benytte dig af realkreditlån, som er billigere i forhold til de banklån, du kan anskaffe til en andelsbolig. Ligeledes har du mulighed for at låne et højere beløb til en ejerbolig. Dog er det dyrere at købe en ejerbolig, i form af blandt andet gebyrer og afgifter, som er forbundet med købet.

Andelsboliger er som nævnt billigere i lån. Derudover er selve købet ligeledes billigere, da der ikke er lige så mange afgifter forbundet med det, som der er ved en ejerbolig.

En god ting ved andelsboliger er at du ikke betaler ejendomsværdiskatten, da du ikke ejer boligen, men derimod kun andelen af foreningens formue. Måske er netop andelsbolig det ideelle for dig.

Formaliteter – hvad med tilstandsrapporten?

Der er en række formaliteter, som du bør kende til og have med i dine overvejelser, før du skal have din første bolig. Én af dem, som er enormt vigtig men derimod let at gå til, er tilstandsrapporten. Formålet med en tilstandsrapport er at tegne en ejerskifteforsikring. En ejerskifteforsikring dækker skjulte fejl og mangler ved et hus, som er til stede på overtagelsesdagen, men som ikke fremgår af tilstandsrapporten.

Tilstandsrapporten beskriver et hus’ relative tilstand. Her er der selvfølgelig taget højde for husets alder samt type. I tilstandsrapporten er der dog ikke tages højde for almindeligt slid eller sammenligning med et helt nybygget hus. Husk at have styr på din tilstandsrapport!

Husforsikring og indboforsikring

Har du købt en lejlighed, enten anden eller ejer? Så er dine forsikringsbehov afdækket med en såkaldt indboforsikring. En indboforsikring dækker alle de ejendele, som bliver beskadiget ved eksempelvis brand, vandskade eller andet.

Skader på selve ejendommen vil være dækket af andels-eller ejerforeningens erhvervsforsikring. Det kan være skader i form af skadedyr eller råd i boligen.

Denne gælder for hele ejendommen og har derfor ikke noget med din indboforsikring at gøre.

En husforsikring er en forsikring du som husejer skal have. Denne forsikring dækker som indboforsikringen for skader såsom brand, vandskader, hærværk og andet. Forsikringen er obligatorisk for boligejere med lån i ejendommen.

Nu er der ikke andet for dig at finde ud af præcis hvor dine boligdrømme skal føre hen. God fornøjelse!

Previous ArticleNext Article

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Alt det du glemmer, når hjemmet skal renoveres Kommentarer lukket til Alt det du glemmer, når hjemmet skal renoveres 1259

Rigtig mange danskere drømmer i en eller anden udstrækning om at renovere noget i hjemmet. Det kan være alt fra bare at forsøge at redde den fugtige kælder til at slå en mur ned eller sågar bygge noget nyt til.

Fælles for det alt sammen er dog, at det er nogle langvarige processer, som ikke kun kræver noget af de erfarne professionelle, I hyrer til jobbet. Det kræver helt sikkert også noget af jer, hvad end I lader huset undergå en lille eller en stor renovering. For det første betyder det nemlig, at I, i hvert fald i en overgang, bliver nødt til at bo i en lettere støvet bolig med håndværkere gående ind og ud.

Gør det selv

Derudover kan det dog også være ganske smart, rent økonomisk, at tage sig af alle de mindre ting. Send derfor gerne håndværkerne hjem så tidligt som muligt. På den måde bliver renoveringen billigere, og I har råd til at få gjort mere ved boligen.

Det handler dog om at holde balancen, hvad den slags angår, for det går heller ikke at blive for overmodig, hvad den slags angår. Så står man lige pludselig med opgaver, man ikke magter rent håndværksmæssigt, eller også glemmer man bare noget vigtigt. Sidstnævnte kan der heldigvis gøres noget ved. Derfor vil der i det følgende blive nævnt et par ting, som man potentielt har glemt under renoveringen.

Husk isolering og rengøring

En vigtig faktor er isoleringen, hvilket selvfølgelig primært er relevant, hvis man får bygget nyt. Isolering er nemlig et problem i rigtig mange ældre, danske huse, så hvis man kan gå gjort det ordentligt, når nu man får bygget nyt, er det det hele værd. Vær opmærksom på, at isolering langt fra kun er ensbetydende med glasuld i murene. I samme bane bør man nemlig, når man får bygget nyt, også huske tætningslister og dets lige. Heldigvis kan meget af det relevante materiale ganske nemt købes hjem fra nettet. For eksempel vil du ofte kunne finde alt, hvad du har brug for hos Rubberproff. Der kan du nemlig finde lister til alle tænkelige formål.

I den lidt mere praktiske afdeling, bør du også huske at rydde op efter renoveringen, hvilket er endnu en aktivitet, du sagtens selv kan tage dig af. Gør det dog ordentligt, for ellers vil du kunne finde træsmuld i dit køkken flere år efter.

Sådan kan du gøre din boligs vinduer så flotte som muligt Kommentarer lukket til Sådan kan du gøre din boligs vinduer så flotte som muligt 1098

Mens øjnene er vinduerne til sjælen, er vinduerne bare vinduerne til boligen. Men idet vinduerne er en del af boligen, må de jo gerne se godt ud imens, da de er med til at give det samlede indtryk af boligen. Så hvis vinduerne ikke ser godt ud, kan det hurtigt komme til at påvirke, hvordan hele boligen ser ud. Det gælder derfor om at holde dine vinduer og dine vindueskarme i god stand, så du kan undgå, at det sker.

Få udskiftet dine ruder, hvis de ikke er i ordentlig stand

Det første skridt mod at have flotte vinduer, er at have vinduer, der er hele og i god stand. Hvis det ikke er tilfældet for dine vinduer, ønsker du nok at tage fat i en professionel. Det kan f.eks. enten være en tømrer til udskiftning af glas eller en glarmester. De kan hjælpe dig med flere ting angående dine ruder, som f.eks.:

  • Udskiftning af glas

  • Trærammer om vinduet der ikke sidder tæt

  • Forsikringsskader

Det er altså ikke kun en udskiftning af vinduet, du kan få professionel hjælp til, men der er mange ting, der kan gøres, for at dine vinduer kommer til at se bedre ud.

Maling af karmene kan gøre en stor forskel

Hvis vinduet for sig selv egentlig er i god stand, men malingen på karmen rundt om er ved at skalle af og krakelere, er det også noget, der er med til at få vinduerne til at se gamle og grimme ud. Men det er der altså heldigvis en meget nem løsning på. Her kan en tur med malerpenslen nemlig gøre en kæmpe stor forskel, faktisk kan det være det eneste, der skal til. Så har du problemer med dine vindueskarme, kan du prøve med en omgang maling, før du søger videre hjælp.

Most Popular Topics

Editor Picks