Når vandskaden rammer 0 6684

Der kommer flere og større skybrud i Danmark. Store mængder regn falder på så kort tid, at kloakkerne ikke kan holde til det, og det ikke kan nå at trænge ned i undergrunden. De store vandmasser finder andre veje, og det er ofte ind i kældre og andre lavtliggende rum. Her skaber de vandskader og oversvømmelser. Mure bliver ødelagt, træværk rådner og der kommer skimmel. Men den mest ærgerlige konsekvens – i hvert fald på kort sigt – kan være alt det, der bliver ødelagt i kældre. Møbler, bøger, gamle fotos og meget andet.

 

Stop vandskaden i opløbet

Der er forskellige måder, hvorpå man kan undgå eller forebygge vandskade. Der er både helt lavpraktiske løsninger, som kan medvirke til, at vandet ledes ordentligt væk. Mest simpelt er rådet om, at man holder vinduer lukkede, når det regner – da en god del af vandskader sker, når regnen falder ind gennem åbne vinduer. Andre forebyggende handlinger, man kan foretage, er for eksempel at rense tagrender og nedløb, så vandet hurtigt kommer væk fra huset. Eller man kan sørge for, at vandet udretter mindst muligt skade, hvis det først trænger ind – for eksempel ved at undgå, at der står ting på kældergulve, der ikke tåler vand.

Mere omfattende tiltag, der kan forebygge vandskader, er at få tætnet husets fundament eller at få installeret omfangsdræn eller pumper. Det er dyrere løsninger, der kræver noget arbejde. Men befinder man sig i et område, hvor vandet rammer kraftigt, eller i et hus af ældre dato, kan det vise sig at være en god investering. Vandet kan desuden komme mange steder fra. Det er ikke kun regnvandet fra oven, der kan udgøre et problem. Når regnvandet får grundvandsstanden til at stige, kan vandet trænge ind gennem utætte fundamenter nedefra, og så er gode nedløbsrør ikke til meget hjælp.

 

Når skaden er sket

Hvis vandet først er trængt ind, er det vigtigt at få gjort noget ved det hurtigst muligt. Fugt eller vand i mure kan på kort tid danne skimmelsvamp, hvilket kan blive en dyr omgang at slippe af med. Først og fremmest bør man sørge for at redde ting, der kan tage skade af vandet – også selv om de allerede har taget skade. Disse ting skal forsikringsselskabet nemlig have adgang til, når de skal vurdere omfanget af skaden. Alt, der kan være påvirket af vand, bør dog flyttes uden for boligen, da skimmel ellers kan sprede sig i huset. Dernæst bør forsikringsselskabet kontaktes. De vil vurdere skadens omfang, og hvis man har gjort sit til at begrænse den, kommer det en til gode.

Til sidst skal vand og fugt ud igen, og det kan være en længere proces. Vand, der ligger på gulve, kan fjernes med en vandstøvsuger. Men vand og fugt i vægge og gulve er sværere at slippe af med. Der skal sættes affugtere op, som sørger for at nedbringe luftfugtigheden, og dermed også fjerner fugt fra vægge. Men det kan tage månedsvis, før rummet er helt tørt og godt igen. Derfor er den bedste løsning altid at bekæmpe vandskaden, før den er sket.

Previous ArticleNext Article

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Alt det du glemmer, når hjemmet skal renoveres Kommentarer lukket til Alt det du glemmer, når hjemmet skal renoveres 1247

Rigtig mange danskere drømmer i en eller anden udstrækning om at renovere noget i hjemmet. Det kan være alt fra bare at forsøge at redde den fugtige kælder til at slå en mur ned eller sågar bygge noget nyt til.

Fælles for det alt sammen er dog, at det er nogle langvarige processer, som ikke kun kræver noget af de erfarne professionelle, I hyrer til jobbet. Det kræver helt sikkert også noget af jer, hvad end I lader huset undergå en lille eller en stor renovering. For det første betyder det nemlig, at I, i hvert fald i en overgang, bliver nødt til at bo i en lettere støvet bolig med håndværkere gående ind og ud.

Gør det selv

Derudover kan det dog også være ganske smart, rent økonomisk, at tage sig af alle de mindre ting. Send derfor gerne håndværkerne hjem så tidligt som muligt. På den måde bliver renoveringen billigere, og I har råd til at få gjort mere ved boligen.

Det handler dog om at holde balancen, hvad den slags angår, for det går heller ikke at blive for overmodig, hvad den slags angår. Så står man lige pludselig med opgaver, man ikke magter rent håndværksmæssigt, eller også glemmer man bare noget vigtigt. Sidstnævnte kan der heldigvis gøres noget ved. Derfor vil der i det følgende blive nævnt et par ting, som man potentielt har glemt under renoveringen.

Husk isolering og rengøring

En vigtig faktor er isoleringen, hvilket selvfølgelig primært er relevant, hvis man får bygget nyt. Isolering er nemlig et problem i rigtig mange ældre, danske huse, så hvis man kan gå gjort det ordentligt, når nu man får bygget nyt, er det det hele værd. Vær opmærksom på, at isolering langt fra kun er ensbetydende med glasuld i murene. I samme bane bør man nemlig, når man får bygget nyt, også huske tætningslister og dets lige. Heldigvis kan meget af det relevante materiale ganske nemt købes hjem fra nettet. For eksempel vil du ofte kunne finde alt, hvad du har brug for hos Rubberproff. Der kan du nemlig finde lister til alle tænkelige formål.

I den lidt mere praktiske afdeling, bør du også huske at rydde op efter renoveringen, hvilket er endnu en aktivitet, du sagtens selv kan tage dig af. Gør det dog ordentligt, for ellers vil du kunne finde træsmuld i dit køkken flere år efter.

Sådan kan du gøre din boligs vinduer så flotte som muligt Kommentarer lukket til Sådan kan du gøre din boligs vinduer så flotte som muligt 1082

Mens øjnene er vinduerne til sjælen, er vinduerne bare vinduerne til boligen. Men idet vinduerne er en del af boligen, må de jo gerne se godt ud imens, da de er med til at give det samlede indtryk af boligen. Så hvis vinduerne ikke ser godt ud, kan det hurtigt komme til at påvirke, hvordan hele boligen ser ud. Det gælder derfor om at holde dine vinduer og dine vindueskarme i god stand, så du kan undgå, at det sker.

Få udskiftet dine ruder, hvis de ikke er i ordentlig stand

Det første skridt mod at have flotte vinduer, er at have vinduer, der er hele og i god stand. Hvis det ikke er tilfældet for dine vinduer, ønsker du nok at tage fat i en professionel. Det kan f.eks. enten være en tømrer til udskiftning af glas eller en glarmester. De kan hjælpe dig med flere ting angående dine ruder, som f.eks.:

  • Udskiftning af glas

  • Trærammer om vinduet der ikke sidder tæt

  • Forsikringsskader

Det er altså ikke kun en udskiftning af vinduet, du kan få professionel hjælp til, men der er mange ting, der kan gøres, for at dine vinduer kommer til at se bedre ud.

Maling af karmene kan gøre en stor forskel

Hvis vinduet for sig selv egentlig er i god stand, men malingen på karmen rundt om er ved at skalle af og krakelere, er det også noget, der er med til at få vinduerne til at se gamle og grimme ud. Men det er der altså heldigvis en meget nem løsning på. Her kan en tur med malerpenslen nemlig gøre en kæmpe stor forskel, faktisk kan det være det eneste, der skal til. Så har du problemer med dine vindueskarme, kan du prøve med en omgang maling, før du søger videre hjælp.

Most Popular Topics

Editor Picks