Når vandskaden rammer Kommentarer lukket til Når vandskaden rammer 2026

Der kommer flere og større skybrud i Danmark. Store mængder regn falder på så kort tid, at kloakkerne ikke kan holde til det, og det ikke kan nå at trænge ned i undergrunden. De store vandmasser finder andre veje, og det er ofte ind i kældre og andre lavtliggende rum. Her skaber de vandskader og oversvømmelser. Mure bliver ødelagt, træværk rådner og der kommer skimmel. Men den mest ærgerlige konsekvens – i hvert fald på kort sigt – kan være alt det, der bliver ødelagt i kældre. Møbler, bøger, gamle fotos og meget andet.

 

Stop vandskaden i opløbet

Der er forskellige måder, hvorpå man kan undgå eller forebygge vandskade. Der er både helt lavpraktiske løsninger, som kan medvirke til, at vandet ledes ordentligt væk. Mest simpelt er rådet om, at man holder vinduer lukkede, når det regner – da en god del af vandskader sker, når regnen falder ind gennem åbne vinduer. Andre forebyggende handlinger, man kan foretage, er for eksempel at rense tagrender og nedløb, så vandet hurtigt kommer væk fra huset. Eller man kan sørge for, at vandet udretter mindst muligt skade, hvis det først trænger ind – for eksempel ved at undgå, at der står ting på kældergulve, der ikke tåler vand.

Mere omfattende tiltag, der kan forebygge vandskader, er at få tætnet husets fundament eller at få installeret omfangsdræn eller pumper. Det er dyrere løsninger, der kræver noget arbejde. Men befinder man sig i et område, hvor vandet rammer kraftigt, eller i et hus af ældre dato, kan det vise sig at være en god investering. Vandet kan desuden komme mange steder fra. Det er ikke kun regnvandet fra oven, der kan udgøre et problem. Når regnvandet får grundvandsstanden til at stige, kan vandet trænge ind gennem utætte fundamenter nedefra, og så er gode nedløbsrør ikke til meget hjælp.

 

Når skaden er sket

Hvis vandet først er trængt ind, er det vigtigt at få gjort noget ved det hurtigst muligt. Fugt eller vand i mure kan på kort tid danne skimmelsvamp, hvilket kan blive en dyr omgang at slippe af med. Først og fremmest bør man sørge for at redde ting, der kan tage skade af vandet – også selv om de allerede har taget skade. Disse ting skal forsikringsselskabet nemlig have adgang til, når de skal vurdere omfanget af skaden. Alt, der kan være påvirket af vand, bør dog flyttes uden for boligen, da skimmel ellers kan sprede sig i huset. Dernæst bør forsikringsselskabet kontaktes. De vil vurdere skadens omfang, og hvis man har gjort sit til at begrænse den, kommer det en til gode.

Til sidst skal vand og fugt ud igen, og det kan være en længere proces. Vand, der ligger på gulve, kan fjernes med en vandstøvsuger. Men vand og fugt i vægge og gulve er sværere at slippe af med. Der skal sættes affugtere op, som sørger for at nedbringe luftfugtigheden, og dermed også fjerner fugt fra vægge. Men det kan tage månedsvis, før rummet er helt tørt og godt igen. Derfor er den bedste løsning altid at bekæmpe vandskaden, før den er sket.

Previous ArticleNext Article

Giv dit badeværelse en makeover Kommentarer lukket til Giv dit badeværelse en makeover 601

Står du og har lyst til at skabe noget forandring i dit hjem? Mange af os kender det med, at trangen til, at der skal ske noget nyt pludselig bare opstår. Når den følelse opstår, er det bare med at få gjort noget ved det. Et sted du f.eks. kunne starte, er dit badeværelse. Badeværelset er som regel et lille rum, som er let at gå til. Der skal ikke mange ændringer til før rummet bliver forandret og mere hyggeligt.

Inden du går i gang. Hvis du oplever problemer med f.eks. din kloak, så få det ordnet inden. Få f.eks. en professionel slamsugning.

Vælg et farvetema

Hvis du gerne vil skabe en sammenhæng og rød tråd på dit badeværelse, så indret det i nogle bestemte farver, som skal gå igen forskellige steder på badeværelset. Det kan både være én, to eller tre farver. Det er helt op til dig selv. Vælg nogle farver, du godt kan lide, og som du bliver glad af.

Tid til shopping

Når først du er klar over hvilke farver du sigter efter, er det bare med at komme ud og shoppe til dit nye badeværelse. Ting, du kan skifte ud, for at skabe størst forandring på et ellers lille og simpelt rum er f.eks. ny bademåtte, nyt badeforhæng eller nye håndklæder. Hvis alle ting ovenikøbet har små detaljer, der er i samme farver, får du skabt den røde tråd, du ønskede.

Hjemmespa

Er du typen, der vil gøre lidt ekstra ud af det og skabe en stemning af spa, kan du snildt gøre det. Start med at købe nogle planter til dit badeværelse. Sørg for, at det er nogle planter, som tåler det fugtige miljø på et badeværelse. Derefter kan du skabe en stemning af spa vha. stearinlys og forskellige ting lavet af træ eller bambus. F.eks. en sæbedispenser af træ.

3 tips inden du får et nyt badeværelse Kommentarer lukket til 3 tips inden du får et nyt badeværelse 582

Det er ikke en god idé at renovere eller få et helt nyt badeværelse, før du har tænkt over, hvad du gerne vil have ud af det. Derfor får du her tre konkrete tips til, hvad du skal tænke over, inden du springer ud i det. Du kan også altid læse denne kæmpe guide om renovering af badeværelse.

Glasvæv eller fliser?

Du har to muligheder, når det kommer til dine vægge ved bruseren. Enten kan du få glasvæv, som du maler med maling, som kan holde til fugt og vand. Eller du kan vælge fliser. Uanset hvad skal du have fliser til gulvet. Dog ville du i dag også kunne vælge betongulv, hvis du vil have et meget rustikt badeværelse. Det vil blot kræve en bestemt behandling, men det kan godt lade sig gøre.

Glasvæv kan være med til at give et mere råt look, og derfor et det populært blandt mange unge. Det er også lettere at opsætte.

Hvilken stil vil du gerne have?

Det er vigtigt, at du tænker din stil ind i alle dine badeværelsesvalg. Det gælder alt fra dit toilet til dine skabe. Om du f.eks. skal vælge glasvæv eller fliser, kommer helt sikkert også til at have betydning for, hvilke skabe du synes, passer til dit badeværelse.

Skal dine skabe være træ, og hvilken farve skal de være? Der er masser af valg.

Tænk rengøring ind i dit valg

Nogen er begyndt at vælge sorte håndvaske, og det giver et meget maskulint look. Eneste ulempe ved det er bare, at det er langt mere besværligt at få til at være flot. Med det samme at der kommer det mindste støv på en sort håndvask, så kan du se det.

Derfor er det værd at overveje alle dine valg ud fra, hvor ofte du gør rent.

Most Popular Topics

Editor Picks