Det skal du tænke over, når du skal have din første bolig Kommentarer lukket til Det skal du tænke over, når du skal have din første bolig 889

Står du som førstegangskøber og skal købe din første bolig? Har du tænkt over, hvordan du på bedst mulig måde administrerer dit nye liv som boligejer? Hvis ikke, så læs med her, for vi har samlet en lille oversigt over, hvad du skal tænke over, når du skal have din aller første bolig.

Før du tager i banken

Når du skal have din første bolig, bør du altid tage i banken for at diskutere dine boligidéer med en fagperson. Her bør du have et godt overblik over din økonomi, samt have styr på de relevante oplysninger, som du får behov for til selve mødet. Du vil nemlig højt sandsynligt blive spurgt ind til din jobsituation samt løn. Lånebeløbet til dit huskøb afhænger nemlig af din månedsløn.

Bankerne vil altid tage udgangspunkt i dit rådighedsbeløb samt gældsfaktor, for at vurdere hvor kreditværdig du er.

Det er altid en god idé at tage i banken, når du ønsker at låne penge. På den måde sikrer du dig nemlig, at kende til de muligheder, som senere hen kan blive relevante for dig.

Boliglån – bank eller realkreditinstitut?

Det er vigtigt at overveje hvilket boliglån du skal optage til dit huskøb. Overvej gerne om andel eller ejerbolig er det ideelle for dig.

Alt efter om du skal købe en ejer- eller andelsbolig, er der forskel på hvordan du bør finansierer din bolig i form af boliglån.

Når der er tale om ejerbolig, skelner man typisk mellem 3 forskellige dele; realkreditlån, banklån samt udbetaling. Disse tre elementer udgør det totale beløb for dit boliglån.

Når der derimod er tale om en andelsbolig, ydes der ikke realkredit, da du ikke har ejendomsret over boligen. Derfor finansieres banklån til andelsbolig med et banklån med en variabel rente.

Du skal være godkendt af andelsboligforeningen når du skal optage lån i banken, da din andel går som sikkerhed. Der er færre krav til at belåne en andelsbolig, men det kan variere fra bank til bank, så derfor bør du overveje dette grundigt, før du tager en endelig beslutning.

Banklån ydes af banken og bruges typisk til fuld finansiering af køb af andelsbolig. Ved ejerbolig går banklånet til en delvis finansiering.

Ved banklån ydes der lån på op til 15% af det totale finansieringsbehov. Der er sikkerhed i form af pant i din bolig.

Bankerne ejer realkreditinstitutterne og derfor rådgiver de kun inden for deres egne produkter. Realkreditlån ydes på baggrund af obligationer, som sælges på fondsbørsen. Det vil altså i princippet være den, som køber obligationerne, som du låner pengene af.

Med realkreditlån, kan du låne op til 80% af boligens salgsværdi. Her er der ligeledes sikkerhed for lånet i form af pant i din bolig.

Hos monni.dk finder du en overskuelig sammenligning over de absolut bedste online låneportaler til netop dig. Lån til dit boligkøb her.

Når du skal vurdere hvilket boliglån der supplerer din økonomi bedst, er det nødvendigt med et godt kenskab med ÅOP, som står for omkostninger i procent – altså det samlede beløb inklusive renter. Hav gerne dette i mente, når du vurderer dit lån.

Andel eller ejerbolig?

Har du overvejet om andel eller ejerbolig er det ideelle for dig? Vi hjælper dig gerne på vej til din beslutning herunder!

Det gode ved en ejerbolig er, at du kan benytte dig af realkreditlån, som er billigere i forhold til de banklån, du kan anskaffe til en andelsbolig. Ligeledes har du mulighed for at låne et højere beløb til en ejerbolig. Dog er det dyrere at købe en ejerbolig, i form af blandt andet gebyrer og afgifter, som er forbundet med købet.

Andelsboliger er som nævnt billigere i lån. Derudover er selve købet ligeledes billigere, da der ikke er lige så mange afgifter forbundet med det, som der er ved en ejerbolig.

En god ting ved andelsboliger er at du ikke betaler ejendomsværdiskatten, da du ikke ejer boligen, men derimod kun andelen af foreningens formue. Måske er netop andelsbolig det ideelle for dig.

Formaliteter – hvad med tilstandsrapporten?

Der er en række formaliteter, som du bør kende til og have med i dine overvejelser, før du skal have din første bolig. Én af dem, som er enormt vigtig men derimod let at gå til, er tilstandsrapporten. Formålet med en tilstandsrapport er at tegne en ejerskifteforsikring. En ejerskifteforsikring dækker skjulte fejl og mangler ved et hus, som er til stede på overtagelsesdagen, men som ikke fremgår af tilstandsrapporten.

Tilstandsrapporten beskriver et hus’ relative tilstand. Her er der selvfølgelig taget højde for husets alder samt type. I tilstandsrapporten er der dog ikke tages højde for almindeligt slid eller sammenligning med et helt nybygget hus. Husk at have styr på din tilstandsrapport!

Husforsikring og indboforsikring

Har du købt en lejlighed, enten anden eller ejer? Så er dine forsikringsbehov afdækket med en såkaldt indboforsikring. En indboforsikring dækker alle de ejendele, som bliver beskadiget ved eksempelvis brand, vandskade eller andet.

Skader på selve ejendommen vil være dækket af andels-eller ejerforeningens erhvervsforsikring. Det kan være skader i form af skadedyr eller råd i boligen.

Denne gælder for hele ejendommen og har derfor ikke noget med din indboforsikring at gøre.

En husforsikring er en forsikring du som husejer skal have. Denne forsikring dækker som indboforsikringen for skader såsom brand, vandskader, hærværk og andet. Forsikringen er obligatorisk for boligejere med lån i ejendommen.

Nu er der ikke andet for dig at finde ud af præcis hvor dine boligdrømme skal føre hen. God fornøjelse!

Previous ArticleNext Article

Sådan kan du gøre hverdagen nemmere derhjemme Kommentarer lukket til Sådan kan du gøre hverdagen nemmere derhjemme 300

Der er ikke nogen tvivl om, at de fleste af os har en rigtig travl hverdag, og derfor er det enormt vigtigt at få den til at hænge sammen på den bedste og mest effektive måde. For rigtig mange handler det om at have nogle gode rutiner og være god til at planlægge. På den måde kan du nemlig undgå at skulle træffe for mange beslutninger i løbet af dagen, hvilket er bevist at være med til at dræne dig mentalt.

Så jo nemmere du har det, er ofte et resultat af, hvor gode rutiner, du har. Men det er naturligvis også vigtigt, at du sørger for at gøre mange af dine daglige pligter så nemme som muligt, så du på den måde får mere tid og overskud til at fokusere på sjovere ting end pligter.

 

Slå to fluer med et smæk

 

Det er altid en god idé at kunne få klaret flere ting på samme og en gang. Når du kan det, sparer du en hel masse tid, fordi kan slå to fluer med et smæk.

 

Der er mange ting, du kan gøre på samme tid. Det kan eksempelvis være noget så simpelt som at lave din morgenkaffe, mens du laver morgenmad. Det kræver ofte, at du har en god og automatisk kaffemaskine, så du ikke skal gøre så meget, mens kaffen brygger, men blot kan fokusere på at tilberede din morgenmad.

 

Samtidig kan det være noget så simpelt som at lægge makeup, mens du spiser din morgenmad. Det lyder måske stressende, men når du sørger for at have tid nok, kan du også lade morgenmaden glide ned uden problemer og dermed fordøje den bedre, mens du kan lægge din makeup i små etaper. Vi kan anbefale dig at få et godt makeup spejl, så bliver det ingen sag at sidde og hygge med makeuppen om morgenen.

 

Invester i maskiner, der gør hverdagen nemmere for dig

Derudover er det en rigtig god idé at investere i forskellige maskiner til hjemmet, der gør din hverdag meget nemmere og fjerner nogle af de ellers kedelige pligter, du har i hjemmet. Måske kan du endda investere i at få en god robotstøvsuger, der kan klare støvsugningen, mens du er på arbejde.

 

Flere får sig også en måltidskasse, så de slipper for at skulle handle hver dag og planlægge aftensmaden til hele ugen, eller træffe den beslutning hver eneste dag. Det slipper du for med en måltidskasse, der bliver leveret direkte hjem til dig.

 

Derudover skal vi ikke glemme, hvor kedeligt og surt det er at stå og vaske op efter aftensmaden. Det er en af de kedeligste pligter, og på dette tidspunkt af dagen har de fleste af os bare lyst til at slappe af ovenpå en lang dag.

 

Derfor er det nok den bedste investering, du kan gøre i dit hjem, at anskaffe dig en god opvaskemaskine. Du kan tjekke denne grundige test af opvaskemaskine ud, der viser dig de bedste vaskemaskiner, der kan gøre dit liv nemmere.

Drømmer du om en ny bolig? – Har du styr på dine muligheder og din økonomi? Kommentarer lukket til Drømmer du om en ny bolig? – Har du styr på dine muligheder og din økonomi? 1077

Det er manges drøm, at man på et tidspunkt i livet skal flytte ud af lejligheden og flytte i hus. der er dog rigtig mange ting man skal holde øje med og tage stilling til, når man vælger at flytte i hus, frem for lejlighed. Det er to meget forskellige hustyper, med mange forskellige regler og forhold. Start med at sæt dig ind i boligmarkedet før du drømmer om husets udformning og tæller dine penge på kontoen.

Boligmarkedet nu og i den nære fremtid

landets boligejere kan se frem til, at deres mursten bliver mere værd i de kommende år. Der er udg´sigt til, at priserne på ejerboliger over en bred kam har pil op i regeringens nye økonomiske prognose. Den spår, at priserne vil stige med 2,7 pct. I 2019, 3,2 pct. I 2020 og tre hele pct. I 2021. Hvis man købte et hus i 2018, vil det ifølge en prognose have en værdi på 2,075 mio. Kr. I 2021. Det svarer til en værdistigning på 175.000 kr. Der er dog tale om en nedjustering af forventningerne. Tidligere spåede regeringen en vækst i boligproserne på3,1 pct. I år og 3,4 pct. I 2020.

Det betyder kort sagt, at der er fart på boligmarkedet. Privatøkonomien påpeger, at boligsalget har udsigt til det højeste niveau i 14 år, og at det også vil lægge et opadgående pres på priserne. Det er dog ikke alle dele af boligmarkedet, som får lige meget ud af det. De dyre områder og lejlighederne i de store byer forventes ikke og have lige så stor fremgang.

Hvad er netop din boligdrøm?

Det er derfor ikke den bedste situation, hvis man står som køber, med mindre man ejer en bolig af høj værdi i forvejen, man skal sende i samme situation. Når man går og drømmer om en ny bolig og særligt hvis man ønsker at flytte i hus, har man mange overvejlser og med årene krav. Det kan være meget individuelt hvordan man ønsker sin bolig skal skrues sammen, ligesom det er forskelligt om man gerne selv vil lægge lidt renoveringenergi i den eller den skal stå klar-parat til indflytnig.

Ligemeget hvad, så står man på et tidspunkt med nogle helt tomme rum og bare overflader, som du kan gøre ved, lige præcis du ønsker. Der er heldigvis en masse bolig ideer at hente på nettet og af sine venner. For hvem har ikke en holdning til hvordan dem vi kender bor og hvad vi ville ha gjort anderledes.

Når man har festet sig igennem sine 20’ere, nærmer sig de 30 og begynder at tænke på børn, er der mange, der overvejer at flytte til noget større og måske på landet. Vi tog springet, solgte lejligheden i København og købte en kæmpe præstegård på Falster. En stor beslutning, som både har givet søvnløse nætter og en langt mere meningsfuld hverdag.

Et hus er en investering, en stor en

Når man flytter i hus for første gang, skal man være opmærksom på, at der kan være flere omkostninger, end man umiddelbart tror. Der går hurtigt 50.000 kr. – 100.000 kr. Til små reperationer og indretning, når du flytter ind. Både møbler og maling koster penge, og skal der også udbedres skader på bygningen, bliver det hurtigt dyrt. Ligemeget hvem man er og hvad ens beslutning ender med at blive, så er det sjældent nogle penge som bare ligge rpå kontoen og venter. Lån penge hos diverse lånudbydere, men vær på vagt over hvem og hvad aftalen går ud på.

Der er forskel på de unge førstegangskøbere og de ældre, der har handlet bolig før. Det er som udgangspunkt de erfarne boligkøbere, der er hurtigst til at bruge penge på de større renoveringer så snart de har købt huset. Der er også kommet en trend i at købe billigere huse, som trænger til en kærlig hånd og selv gøre en indsats med en større renovering. På den måde har man ofte selv meget større råderum over resultatet og det hus man kommer til at bo i, i den nære fremtid.

Most Popular Topics

Editor Picks