Der kommer flere og større skybrud i Danmark. Store mængder regn falder på så kort tid, at kloakkerne ikke kan holde til det, og det ikke kan nå at trænge ned i undergrunden. De store vandmasser finder andre veje, og det er ofte ind i kældre og andre lavtliggende rum. Her skaber de vandskader og oversvømmelser. Mure bliver ødelagt, træværk rådner og der kommer skimmel. Men den mest ærgerlige konsekvens – i hvert fald på kort sigt – kan være alt det, der bliver ødelagt i kældre. Møbler, bøger, gamle fotos og meget andet.
Stop vandskaden i opløbet
Der er forskellige måder, hvorpå man kan undgå eller forebygge vandskade. Der er både helt lavpraktiske løsninger, som kan medvirke til, at vandet ledes ordentligt væk. Mest simpelt er rådet om, at man holder vinduer lukkede, når det regner – da en god del af vandskader sker, når regnen falder ind gennem åbne vinduer. Andre forebyggende handlinger, man kan foretage, er for eksempel at rense tagrender og nedløb, så vandet hurtigt kommer væk fra huset. Eller man kan sørge for, at vandet udretter mindst muligt skade, hvis det først trænger ind – for eksempel ved at undgå, at der står ting på kældergulve, der ikke tåler vand.
Mere omfattende tiltag, der kan forebygge vandskader, er at få tætnet husets fundament eller at få installeret omfangsdræn eller pumper. Det er dyrere løsninger, der kræver noget arbejde. Men befinder man sig i et område, hvor vandet rammer kraftigt, eller i et hus af ældre dato, kan det vise sig at være en god investering. Vandet kan desuden komme mange steder fra. Det er ikke kun regnvandet fra oven, der kan udgøre et problem. Når regnvandet får grundvandsstanden til at stige, kan vandet trænge ind gennem utætte fundamenter nedefra, og så er gode nedløbsrør ikke til meget hjælp.
Når skaden er sket
Hvis vandet først er trængt ind, er det vigtigt at få gjort noget ved det hurtigst muligt. Fugt eller vand i mure kan på kort tid danne skimmelsvamp, hvilket kan blive en dyr omgang at slippe af med. Først og fremmest bør man sørge for at redde ting, der kan tage skade af vandet – også selv om de allerede har taget skade. Disse ting skal forsikringsselskabet nemlig have adgang til, når de skal vurdere omfanget af skaden. Alt, der kan være påvirket af vand, bør dog flyttes uden for boligen, da skimmel ellers kan sprede sig i huset. Dernæst bør forsikringsselskabet kontaktes. De vil vurdere skadens omfang, og hvis man har gjort sit til at begrænse den, kommer det en til gode.
Til sidst skal vand og fugt ud igen, og det kan være en længere proces. Vand, der ligger på gulve, kan fjernes med en vandstøvsuger. Men vand og fugt i vægge og gulve er sværere at slippe af med. Der skal sættes affugtere op, som sørger for at nedbringe luftfugtigheden, og dermed også fjerner fugt fra vægge. Men det kan tage månedsvis, før rummet er helt tørt og godt igen. Derfor er den bedste løsning altid at bekæmpe vandskaden, før den er sket.