Et rent og snefrit tag er et tegn på, at du bruger for meget varme. Ja groft sagt, så fyrer du for fuglene. Få her et overblik over hvad du kan gøre.
Loftsisolering – hvordan gribes det an?
Bruger du ikke loftet til andet end opbevaring, så er det faktisk nemt at få isoleret. Det kan gøres på en ud af to måder:
- Granulat. Isoleringsgranulat blæses ud over loftet. Det skal man ikke gøre selv, men lade fagfolk om at gøre. Det vil også være den billigste løsning, hvis du alligevel havde tænkt dig at bruge håndværkere til at isolere på loftet.
- Isoleringsmåtter. De kaldes også isoleringsbatts, eller isoleringsruller. Har du en håndværker gemt i dig, så vil det være den billigste løsning hvis du selv kan lægge dem ud på loftet. Materialet vil dog være dyrere end isoleringsgranulat, hvis en fagmand skal gøre arbejdet.
Uanset valg af materiale bør du sigte efter en isolering på 300-400 mm, såfremt pladsen tillader det. Kravene fra Bygningsreglementet for en ny tilbygning eller renovering, er for isolering 340-360 mm. Alt efter hvilken isolering der findes på forhånd, vil energirådgivere anbefale 200-300 mm.
Husk også, at der altid bør være en gangbro, så du kan bevæge dig rundt på loftet uden at ødelægge isoleringen. Der bør være 5 cm mellem isolering og gangbro, så der er taget højde for ventilation. Den eksisterende gangbro er ofte med til at stabilisere konstruktionen, så derfor må den ikke fjernes. For at tillade ventilation bør brædderne ligge adskilte, i stedet for som én stor flade.
Gode grunde til at isolere loftet
En ting er at du sparer penge, men der er også andre grunde til at få isoleret loftet:
- Du slipper for træk fra loftslemmen.
- Du slipper for kuldestråling eller kuldenedfald fra et koldt loft.
- Din bolig får et bedre indeklima.
- Du skåner miljøet ved at begrænse dit CO2 udslip fra boligen.