Du har måske prøvet det før; der lugter muggent i hjemmet, I døjer med sygdom mere end normalt, og vindueskarmen danner små søer af vand, hvilket efterlader små, mørke rande. Dette er et af de mest hyppige tegn på fugt og et dårligt indeklima. Dette er skidt for både dig og din bolig, og det er der flere grunde til. For hvad der er et dårligt klima for dig og din bolig, er nemlig også et godt klima for noget helt andet; nemlig skimmelsvamp. Og skimmelsvamp medfører visse risici. Dette kan du læse mere om nedenfor, og du får også nogle gode råd med på vejen, til hvordan du kan undgå eller slippe af med fugtskader. Er skaden allerede sket, eller skal du have hjælp og rådgivning til at slippe af med fugt, så kan du med fordel kontakte de dygtige fagmænd fra Pro Industri & Skadeservice.
Tegn på dårligt indeklima
Der er mange ting, du kan kigge efter, når du skal undersøge, hvorvidt hjemmet har fugt eller et generelt dårligt indeklima. Foruden de tidligere nævnte symptomer såsom søer af vand og mørke rande i vindueskarmen, så kan det også være et dårligt tegn, hvis du eller familien døjer med sygdom, allergiske reaktioner samt halsirritationer, mere end hvad I normalt ville gøre. Selvfølgelig kan der være helt andre grunde end dårligt indeklima, der står bag disse symptomer, men det kan også sagtens være et problem med hjemmet. Det kan nemlig også være et tegn på dårligt indeklima, da disse symptomer ofte kommer i forbindelse med en større mængde husstøvmider og skimmelsvamp. Disse trives nemlig i fugtige indeklimaer. Du kan også se på dine vægge, om de er ramt af fugt, hvis du finder skjolde eller skimmelsvamp på dem. Dette vil nemlig betyde, at de har absorberet større mængder fugt, og derfor opstår skaderne. Desuden bør du være opmærksom på, at dårlig lugt i hjemmet også kan være tegn på et dårligt indeklima og fugt.
Gode råd og tips til fugtskader
Hvis du vil undgå fugtskader og dårligt indeklima, så bør du først og fremmest lufte ud i boligen. Boligen bør luftes flere gange om dagen, og du kan med fordel lufte ud morgen, middag og aften. Nogle rum er vigtigere at lufte ud end andre, og her skal især soveværelset nævnes. Vi udskiller nemlig store mængder sved når vi sover, og hvis de vandpartikler ikke lukkes ud af boligen, så sætter de sig i vægge og gulve i stedet. De fleste bruger i forvejen emhætten ved madlavning, men du kan med fordel begynde at tænde den i forvejen, så den kan nå at danne det nødvendige undertryk. Undgå desuden at tørre vasketøjet indenfor, medmindre du har udsugning eller ventilation i rummet, hvor vasketøjet tørrer. Mange badeværelser er udstyret med disse, og vil derfor være optimale til at tørre vasketøjet i. Er skaden sket, og har du fået pletter på vægge, så kan du med fordel forsøge dig med Rodalon. Dette kan fjerne overfladiske spor, den grimme lugt og – i nogle tilfælde – misfarvninger. Et godt råd er dog altid at kontakte en fagkyndig, da disse vil kunne give dig den fornødne rådgivning samt hjælp du har brug for.