Konsekvenser ved ”gør-det-selv” el-installationer 0 1171

Slip for en tur på skadestuen!

Inden du kaster dig ud i gør-det-selv arbejde på el-installationer i dit hjem, skal du være helt sikker på, at du ved, hvad du har med at gøre. Især for din egen skyld. Du risikerer at komme alvorligt til skade eller få stød, hvis du ikke gør det korrekt. Og det er ikke det eneste. Ulovlige el-installationer med alvorlige fejl, kan få store konsekvenser. Der opstår hvert år brande, som følge af skjulte fejl i forskellige el-installationer. Det er derfor altid en god ide at undersøge reglerne på området, før du går i gang med skruetrækkeren. Så ved du med sikkerhed, hvad du må lave, og hvad du skal holde fingrene fra. Som hovedregel må du gerne selv give dig i kast med el-arbejde, hvis ikke det ændrer på selve installationen. Er det en fast installation, som for eksempel opsætning eller udskiftning af el-tavle eller etablering af nye stikkontakter og lampeudtag, så skal du have en elinstallatør til at udføre arbejdet. Du kan f.eks få Midtjysk El Center, med mange elektriker i Herning og hele Midtjylland, til at udføre jobbet.

Hvor sikker er du på sikkerheden i dit hjem?

Når der springer en sikring eller HFI-relæet slår fra, er det en advarsel til dig – det skyldes som regel fejl i en af installationerne eller et apparat. Fejlstrømsafbryderen er nødbremsen i dit hjem. Den sidder i din el-tavle og den beskytter dig og din familie mod livsfarlige stød. Derfor er det også afgørende at den virker, som den skal! Det kan du nemt selv teste blot ved at trykke på testknappen. Test den gerne mindst en gang om året. Hvis du stadig har HFI-relæ, bør du overveje at få det skiftet til HPFI, der øger din sikkerhed.

Det må du lave

Har du en fejlstrømsafbryder i dit hus, må du gerne selv udskifte indendørsstikkontakter. Har du oplevet, at en eller flere stikkontakter sidder løst, når du trækker et stik ud? Du kan faktisk komme til at hive stikkontakten helt ud af væggen, hvis den ikke er sat ordentlig fast. Skulle det ske, så få den fastmonteret så hurtigt som muligt. Den er især til fare for børn og dyr i hjemmet. Det samme gælder ledninger. Du må gerne udskifte eller monterer stik på ledninger.

Få dine installationer set efter

Dine el-installationer kan være livsfarlig, uden du ved det. Fejlene kan ikke altid ses med det blotte øje, så søg vejledning ved en fagspecialist. Er du i tvivl om sikkerheden på dine installationer, så få lavet et eftersyn af elektriker. Så undgår du ubehagelige overraskelser og i værste fald, at der opstår brand i dit hjem.

Står du overfor at sælge eller købe hus, skal der udføres et el-eftersyn som del af tilstandsrapporten. Sikkerhedsstyrelsen har fastlagt, hvad et hvert el-eftersyn skal indeholde. Her får du et overblik:

  • Gennemgang din boligs el-tavle, stikkontakter, relæ og sikringer
  • Grundigt gennemgang af den synlige del af el-installationerne
  • Stikprøvekontrol af faste installationer
  • Kontrol af materiel bag afbrydere, stikkontakter og lampeudtag
  • Kontrol af lavvolts-installationer
  • Kontrol af el-installationernes antal og dimensionering
  • Kontrol af beskyttelse mod berøring med spændingsførende dele
Previous ArticleNext Article

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sådan kan du gøre din boligs vinduer så flotte som muligt Kommentarer lukket til Sådan kan du gøre din boligs vinduer så flotte som muligt 954

Mens øjnene er vinduerne til sjælen, er vinduerne bare vinduerne til boligen. Men idet vinduerne er en del af boligen, må de jo gerne se godt ud imens, da de er med til at give det samlede indtryk af boligen. Så hvis vinduerne ikke ser godt ud, kan det hurtigt komme til at påvirke, hvordan hele boligen ser ud. Det gælder derfor om at holde dine vinduer og dine vindueskarme i god stand, så du kan undgå, at det sker.

Få udskiftet dine ruder, hvis de ikke er i ordentlig stand

Det første skridt mod at have flotte vinduer, er at have vinduer, der er hele og i god stand. Hvis det ikke er tilfældet for dine vinduer, ønsker du nok at tage fat i en professionel. Det kan f.eks. enten være en tømrer til udskiftning af glas eller en glarmester. De kan hjælpe dig med flere ting angående dine ruder, som f.eks.:

  • Udskiftning af glas

  • Trærammer om vinduet der ikke sidder tæt

  • Forsikringsskader

Det er altså ikke kun en udskiftning af vinduet, du kan få professionel hjælp til, men der er mange ting, der kan gøres, for at dine vinduer kommer til at se bedre ud.

Maling af karmene kan gøre en stor forskel

Hvis vinduet for sig selv egentlig er i god stand, men malingen på karmen rundt om er ved at skalle af og krakelere, er det også noget, der er med til at få vinduerne til at se gamle og grimme ud. Men det er der altså heldigvis en meget nem løsning på. Her kan en tur med malerpenslen nemlig gøre en kæmpe stor forskel, faktisk kan det være det eneste, der skal til. Så har du problemer med dine vindueskarme, kan du prøve med en omgang maling, før du søger videre hjælp.

Sådan kan du gøre hverdagen nemmere derhjemme Kommentarer lukket til Sådan kan du gøre hverdagen nemmere derhjemme 1030

Der er ikke nogen tvivl om, at de fleste af os har en rigtig travl hverdag, og derfor er det enormt vigtigt at få den til at hænge sammen på den bedste og mest effektive måde. For rigtig mange handler det om at have nogle gode rutiner og være god til at planlægge. På den måde kan du nemlig undgå at skulle træffe for mange beslutninger i løbet af dagen, hvilket er bevist at være med til at dræne dig mentalt.

Så jo nemmere du har det, er ofte et resultat af, hvor gode rutiner, du har. Men det er naturligvis også vigtigt, at du sørger for at gøre mange af dine daglige pligter så nemme som muligt, så du på den måde får mere tid og overskud til at fokusere på sjovere ting end pligter.

 

Slå to fluer med et smæk

 

Det er altid en god idé at kunne få klaret flere ting på samme og en gang. Når du kan det, sparer du en hel masse tid, fordi kan slå to fluer med et smæk.

 

Der er mange ting, du kan gøre på samme tid. Det kan eksempelvis være noget så simpelt som at lave din morgenkaffe, mens du laver morgenmad. Det kræver ofte, at du har en god og automatisk kaffemaskine, så du ikke skal gøre så meget, mens kaffen brygger, men blot kan fokusere på at tilberede din morgenmad.

 

Samtidig kan det være noget så simpelt som at lægge makeup, mens du spiser din morgenmad. Det lyder måske stressende, men når du sørger for at have tid nok, kan du også lade morgenmaden glide ned uden problemer og dermed fordøje den bedre, mens du kan lægge din makeup i små etaper. Vi kan anbefale dig at få et godt makeup spejl, så bliver det ingen sag at sidde og hygge med makeuppen om morgenen.

 

Invester i maskiner, der gør hverdagen nemmere for dig

Derudover er det en rigtig god idé at investere i forskellige maskiner til hjemmet, der gør din hverdag meget nemmere og fjerner nogle af de ellers kedelige pligter, du har i hjemmet. Måske kan du endda investere i at få en god robotstøvsuger, der kan klare støvsugningen, mens du er på arbejde.

 

Flere får sig også en måltidskasse, så de slipper for at skulle handle hver dag og planlægge aftensmaden til hele ugen, eller træffe den beslutning hver eneste dag. Det slipper du for med en måltidskasse, der bliver leveret direkte hjem til dig.

 

Derudover skal vi ikke glemme, hvor kedeligt og surt det er at stå og vaske op efter aftensmaden. Det er en af de kedeligste pligter, og på dette tidspunkt af dagen har de fleste af os bare lyst til at slappe af ovenpå en lang dag.

 

Derfor er det nok den bedste investering, du kan gøre i dit hjem, at anskaffe dig en god opvaskemaskine. Du kan tjekke denne grundige test af opvaskemaskine ud, der viser dig de bedste vaskemaskiner, der kan gøre dit liv nemmere.

Most Popular Topics

Editor Picks