Konsekvenser ved ”gør-det-selv” el-installationer 0 1247

Slip for en tur på skadestuen!

Inden du kaster dig ud i gør-det-selv arbejde på el-installationer i dit hjem, skal du være helt sikker på, at du ved, hvad du har med at gøre. Især for din egen skyld. Du risikerer at komme alvorligt til skade eller få stød, hvis du ikke gør det korrekt. Og det er ikke det eneste. Ulovlige el-installationer med alvorlige fejl, kan få store konsekvenser. Der opstår hvert år brande, som følge af skjulte fejl i forskellige el-installationer. Det er derfor altid en god ide at undersøge reglerne på området, før du går i gang med skruetrækkeren. Så ved du med sikkerhed, hvad du må lave, og hvad du skal holde fingrene fra. Som hovedregel må du gerne selv give dig i kast med el-arbejde, hvis ikke det ændrer på selve installationen. Er det en fast installation, som for eksempel opsætning eller udskiftning af el-tavle eller etablering af nye stikkontakter og lampeudtag, så skal du have en elinstallatør til at udføre arbejdet. Du kan f.eks få Midtjysk El Center, med mange elektriker i Herning og hele Midtjylland, til at udføre jobbet.

Hvor sikker er du på sikkerheden i dit hjem?

Når der springer en sikring eller HFI-relæet slår fra, er det en advarsel til dig – det skyldes som regel fejl i en af installationerne eller et apparat. Fejlstrømsafbryderen er nødbremsen i dit hjem. Den sidder i din el-tavle og den beskytter dig og din familie mod livsfarlige stød. Derfor er det også afgørende at den virker, som den skal! Det kan du nemt selv teste blot ved at trykke på testknappen. Test den gerne mindst en gang om året. Hvis du stadig har HFI-relæ, bør du overveje at få det skiftet til HPFI, der øger din sikkerhed.

Det må du lave

Har du en fejlstrømsafbryder i dit hus, må du gerne selv udskifte indendørsstikkontakter. Har du oplevet, at en eller flere stikkontakter sidder løst, når du trækker et stik ud? Du kan faktisk komme til at hive stikkontakten helt ud af væggen, hvis den ikke er sat ordentlig fast. Skulle det ske, så få den fastmonteret så hurtigt som muligt. Den er især til fare for børn og dyr i hjemmet. Det samme gælder ledninger. Du må gerne udskifte eller monterer stik på ledninger.

Få dine installationer set efter

Dine el-installationer kan være livsfarlig, uden du ved det. Fejlene kan ikke altid ses med det blotte øje, så søg vejledning ved en fagspecialist. Er du i tvivl om sikkerheden på dine installationer, så få lavet et eftersyn af elektriker. Så undgår du ubehagelige overraskelser og i værste fald, at der opstår brand i dit hjem.

Står du overfor at sælge eller købe hus, skal der udføres et el-eftersyn som del af tilstandsrapporten. Sikkerhedsstyrelsen har fastlagt, hvad et hvert el-eftersyn skal indeholde. Her får du et overblik:

  • Gennemgang din boligs el-tavle, stikkontakter, relæ og sikringer
  • Grundigt gennemgang af den synlige del af el-installationerne
  • Stikprøvekontrol af faste installationer
  • Kontrol af materiel bag afbrydere, stikkontakter og lampeudtag
  • Kontrol af lavvolts-installationer
  • Kontrol af el-installationernes antal og dimensionering
  • Kontrol af beskyttelse mod berøring med spændingsførende dele
Previous ArticleNext Article

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Derfor skal du vælge at bo på et kollegie Kommentarer lukket til Derfor skal du vælge at bo på et kollegie 1378

Hvis du er studerende, er Valby et rigtigt godt bud på en by, hvor du kan bo. Her kan du nemlig flytte på et fedt kollegie. Flyt på kollegie i Valby og oplev alle fordele ved at bo på et kollegie.

Hvorfor skal du flytte til Valby på kollegie?

Der er mange gode grunde til, hvorfor Valby er et godt valg af by, når du skal til at studere. For eksempel ligger flere studiesteder i nærheden. Derudover er der gode transportmuligheder, der er ikke langt til butikker, og så kan du også gå på cafe eller gå i byen i kort afstand til kollegiet. Samtidig ligger det meget tæt på centrum af København, så hvis du savner endnu mere følelse af storbyliv, er der bestemt råd for det.

Hvordan skal du indrette dig?

Hvis du så har valgt, at du gerne vil bo på kollegie i Valby, og du får en bolig, så skal du naturligvis til at finde ud af, hvordan du skal indrette dig. Der er seks forskellige slags studieboliger – fra A til F. De kommer nemlig i både forskellige størrelser og forskellige priser, og så er de indrettet forskelligt. Så der er altså noget for de fleste. De er fra 29 til 36 m2.

Selv om det selvfølgelig ikke er et palads, du får, kan du sagtens have alle de vigtigste ting med dig. Måske er du lige flyttet hjemmefra og har fået en masse køkkenredskaber i gave? Så er det bare med at få fyldt skabene, så du kan komme i gang med madlavningen. Måske du også har nogle billeder, du gerne vil have op at hænge? Det er der også rig mulighed for på de flotte, hvide vægge.

Hvad skal du lave?

Måske flytter du til Valby og kommer helt fra Jylland, så der er lidt langt hjem. Derfor besøger du måske heller ikke lige familie og venner hver weekend. Men det er også helt fint, for du skal jo lære de andre på kollegiet at kende. Måske får du også en masse nye studiekammerater. Så skal du selvfølgelig bruge tiden på at få et godt venskab med dem.

Og hvis det er lidt hårdt at begynde på et nyt studie, ville det jo være rigtig fedt, hvis du kunne få et tæt venskab med andre, som også bor på kollegiet. Der er sikkert flere af dem, der også er flyttet langt væk hjemmefra og også søger nogle nye venskaber.

Der er altså masser af gode grunde til, hvorfor lige netop et kollegie i Valby er en attraktiv mulighed. Hvis du er enig, så skynd dig at skrive dig op på ventelisten til kollegiet!

Sådan kan du gøre din boligs vinduer så flotte som muligt Kommentarer lukket til Sådan kan du gøre din boligs vinduer så flotte som muligt 1083

Mens øjnene er vinduerne til sjælen, er vinduerne bare vinduerne til boligen. Men idet vinduerne er en del af boligen, må de jo gerne se godt ud imens, da de er med til at give det samlede indtryk af boligen. Så hvis vinduerne ikke ser godt ud, kan det hurtigt komme til at påvirke, hvordan hele boligen ser ud. Det gælder derfor om at holde dine vinduer og dine vindueskarme i god stand, så du kan undgå, at det sker.

Få udskiftet dine ruder, hvis de ikke er i ordentlig stand

Det første skridt mod at have flotte vinduer, er at have vinduer, der er hele og i god stand. Hvis det ikke er tilfældet for dine vinduer, ønsker du nok at tage fat i en professionel. Det kan f.eks. enten være en tømrer til udskiftning af glas eller en glarmester. De kan hjælpe dig med flere ting angående dine ruder, som f.eks.:

  • Udskiftning af glas

  • Trærammer om vinduet der ikke sidder tæt

  • Forsikringsskader

Det er altså ikke kun en udskiftning af vinduet, du kan få professionel hjælp til, men der er mange ting, der kan gøres, for at dine vinduer kommer til at se bedre ud.

Maling af karmene kan gøre en stor forskel

Hvis vinduet for sig selv egentlig er i god stand, men malingen på karmen rundt om er ved at skalle af og krakelere, er det også noget, der er med til at få vinduerne til at se gamle og grimme ud. Men det er der altså heldigvis en meget nem løsning på. Her kan en tur med malerpenslen nemlig gøre en kæmpe stor forskel, faktisk kan det være det eneste, der skal til. Så har du problemer med dine vindueskarme, kan du prøve med en omgang maling, før du søger videre hjælp.

Most Popular Topics

Editor Picks